Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2007 16:03 - 10 лъжи за здравето, които всяка жена си казва
Автор: sladkotodjudje Категория: Хоби   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
0



На пръв поглед въпросните самовнушения изглеждат дребни и безобидни, но истината е, че именно тези няколко думички, изречени наум, много често ни пречат да отслабнем, да се храним както трябва, или да откажем цигарите. от Деница Сивева

На всички ни се е случвало. Както си стоиш и един неразумен глас в главата ти нашепва: “Е, какво толкова, от още една чаша вино нищо няма ми стане. Утре няма да пия и готово.” Междувременно въпросните чаши са станали четири, а на следващия ден не само че не ти е до пиене, ами и направо официално можеш да го броиш за отписан, защото единственото характерно нещо в него е болката. И така колкото повече се баламосваш, толкова по-трудно става да се пребориш с недотам здравословните навици.
Когато си на двайсет и няколко години, обикновено си мислиш, че си “недосегаема” за щетите на времето. Бъдещето изглежда толкова далеч! Но преди да се усетиш, може да се окажеш с трайни сенки под очите и да се наложи да полагаш извънредни грижи срещу пораженията, които междувременно си си причинила. Спокойно, не се шашкай, не е толкова трудно да бъдеш в добра форма и малко по-отговорна към тялото си, и то без да е необходимо да се превръщаш в непорочен ангел. Виж кои са десетте най-често срещани лъжи на тема здраве и как да престанеш да се самозалъгваш.

Капан за наивници 1
“Ще започна да спортувам, когато ми се наложи.”

Казваш си: “Все още не съм напълняла. За какво ми е да ходя на аеробика, след като тялото ми е стегнато?”
Защо го правим: обикновено свързваме спортуването с ефекта му върху външния вид, а не със здравословните бонуси. И докато все още нищо по теб не е започнало да се закръгля и поклаща, продължаваш да прехвърляш спорта към списъка си с обещания за следващата година.
Прескочи капана: ако чакаш да изгубиш форма, преди да се погрижиш за тялото си, бъди сигурна, че тогава ще ти е доста по-трудно да спреш спускането по наклонената плоскост. По-добре вземи превантивни мерки, вместо после да поправяш стореното зло. Свикни да обуваш маратонките и да излизаш от къщи в момента, в който си помислиш: “Трябва да отида да потичам.” Така инвестираш в страхотна фигура и след години.

Капан за наивници 2
“Аз съм само социален пушач.”

Мислиш си, че не си роб на зависимостта – в крайна сметка не си купуваш цигари, дори и да пушиш по десет, когато си излязла с приятели.
Защо го правим: очевидно гледаш на цигарите като на средство да се почувстваш добре след осемчасовия работен ден.
Прескочи капана: криеш се зад етикета “социален пушач”, но си също толкова зависима, както и някой, който пуши по две кутии дневно. Просто си пристрастена към друго количество никотин. Дори 40 мг седмично обаче повишават риска от сърдечни заболявания и рак. Изкорени вредния навик, като си представиш, че всяка прашинка пепел, която изтръскваш от цигарата, отива в буркан, който не можеш да изпразниш. А когато той се напълни, ще трябва да посрещнеш последиците за здравето си.

Капан за наивници 3
“Пия витамини, така че не е нужно да се храня здравословно.”

Убедена си, че щом пиеш добавки, не е болка за умиране, ако пропуснеш необходимите пет порции плодове и зеленчуци на ден.
Защо го правим: по-лесно е да глътнеш хапче, отколкото да промениш хранителните си навици.
Прескочи капана: въпреки че разтворимите мултивитамини са прекрасно откритие, не можеш да заместиш балансираното хранене с магическо хапче. Храната съдържа съединения, които липсват в таблетките, а те спомагат за укрепване на имунната система и предпазват от болести. Така че не пропускай ежедневно да консумираш плодове и да пиеш сокове, а към вечерното си хранене добавяй зеленчуци.

Капан за наивници 4
“Докато давам почивка на черния си дроб достатъчно често, препиването не е опасно.”

Даваш си няколко дни в седмицата без алкохол и си казваш, че няма проблем да пийваш повечко всеки петък и събота.
Защо го правим: работиш здраво и искаш да се забавляваш здраво – звучи логично. Намираш си извинение за физическите страдания, които си причиняваш сама, като се навиваш, че през останалото време позволяваш на черния си дроб да отдъхне.
Прескочи капана: надвишаването на дневния лимит от 50-100 г за жените води до внезапно повишаване на риска от цироза. На черния дроб са му необходими само няколко дни, за да се възстанови от алкохолната фиеста през уикенда, но самото препиване нанася катастрофални опустошения върху здравето ти – махмурлукът е сигурен признак, че тялото ти не се чувства добре. Скъсай с този навик, като внимателно следиш по колко пиеш на ден – ако трябва, води си бележки. Така ще можеш да проследиш, дали не превишаваш препоръчителните 400 г седмично (става въпрос за твърд алкохол, което пресметнато във винени единици означава шест-седем чаши).

Капан за наивници 5
“Все още няма нужда да преглеждам гърдите си редовно”

“От рак на гърдата боледуват по-възрастните жени” - мислиш си ти и отлагаш страха от болестта за по-късни времена.
Защо го правим: страшничките новини за здравословното ти състояние могат да те депресират, или да те хвърлят в паника, вместо да те накарат да вземеш конкретни мерки.
Прескочи капана: имаш основание да смяташ, че шансът да се разболееш от рак на гърдата като по-млада е сравнително малък. Но прегледът е добър навик, който можеш да си създадеш още отсега. Няма някакъв специален начин как да го направиш: просто прокарай ръце по гърдите си, докато си под душа, и ако откриеш някакви малки бучици, подутини или трапчинки, или забележиш промяна в големината, обърни се към личния си лекар.

Капан за наивници 6
“Зъбите ми изглеждат добре – така че на кого му е притрябвал зъболекар?”

Е, може и да не са ослепително бели, както би ти се искало, но пък зъбите ти изглеждат добре и нямаш оплаквания - така че посещението при стоматолога не е сред приоритетните ти задачки.
Защо го правим: смяташ, че всичко е поправимо. Например ако са ти направили ужасна прическа, можеш да я промениш. Е, да, но очевидно забравяш, че разполагаш само с един комплект зъби.
Прескочи капана: вероятно детските спомени от зъболекарския стол са те накарали да не го доближаваш повече от мига, в който родителите ти са престанали да те водят там за ръка. Да не говорим, че на всичкото отгоре за тази мъка трябва и да си плащаш. Така че ако нещо не те заболи мнооого, в най-добрия случай се сещаш за чичо Доктор чак след години. Но няма начин след дългата пауза зъбите ти да не са започнали да страдат. Тогава обаче е доста по-трудно (и по-болезнено, и по-скъпо) нещата да се оправят. Така че не чакай да те налегне зъбобол – в крайна сметка имаш нужда само от един профилактичен преглед годишно.

Капан за наивници 7
“Ще наваксам пропуснатия сън през уикенда”

Работиш до късно и имаш динамичен социален живот. Затова рядко спиш повече от шест часа през седмицата.
Защо го правим: докато си още на двайсет и няколко години, липсата на сън не те изтощава чак толкова. Струва ти се, че спането е по-маловажно от купонясването, ходенето по срещи и работата ти.
Прескочи капана: недоспиването ускорява процесите на стареене, защото, както знаем, сънят има разкрасителни свойства. Системният му недостиг те кара да забравяш, прави те разсеяна и по-малко продуктивна. Изследванията показват, че седмична липса от десет часа сън се отразява зле на доброто ти представяне в работата. Сведи щетите до минимум, като компенсираш липсите колкото се може по-скоро – не оставяй наваксването чак за уикенда. Започни да си лягаш по-рано и спортувай повече – това ще ти помогне да спиш дълбоко.

Капан за наивници 8
Няма нужда да ползвам слънцезащитен фактор освен през лятото.

Смяташ че слънцезащитният фактор е ненужна глезотия, когато навън е мрачно или студено за разлика от топлите дни, прекарани в потниче и миниполичка.
Защо го правим: склонни сме да асоциираме слънцето с усещането за топлина. Затова когато е по-хладно, забравяме, че то пак си е там – и по същия начин състарява кожата ни.
Прескочи капана: ултравиолетовите лъчи са константна величина през цялата година и проникват дълбоко в кожата, като увреждат колагена и еластичността й. Лицето ти е най-уязвимо точно през студената утрин, когато небето е чисто и слънцето свети силно. Така че независимо от времето навън е важно да нанесеш слънцезащитен фактор. Не е необходимо да се разоряваш за тази цел. Можеш да пробваш например Elea Hydro Mat - себорегулиращ крем SPF 25 за мазна и смесена кожа (45 г за 4.90 лв.) или Eucerin Hydro-protect SPF 15 - хидратиращ защитен крем за лице за чувствителна кожа (50 мл, 23.25 лв.)

Капан за наивници 9
“Винаги мога да взема хапче “за след това”.

Това е твоят план Б за съмнителни ситуации – ако си забравила да пиеш противозачатъчното си хапче предната вечер, презервативът се е скъсал, или просто е липсвал, прибягваш до спешните мерки.
Защо го правим: не ти се иска да си играеш на руска рулетка с контрацепцията.
Прескочи капана: не забравяй, че докато приемането на дневното ти противозачатъчно хапче е почти 100 % гаранция срещу забременяване, поглъщането на таблетка “за след това” е малко като игра на хазарт. Мярката е ефективна 95%, ако изпиеш хапчето до 24 часа след акта, 85% между 25-я и 48-я час и спада до 58% надеждност, ако го приемеш между 49-я и 72-я час. Освен това обърква нивата на хормоните ти и може да причини странични ефекти като повръщане. Така че не разчитай на това като на помощно средство “за всеки случай” – използвай го единствено като последен изход от ситуацията. И когато все пак се наложи - колкото по-скоро го изпиеш, толкова по-добре.

Капан за наивници 10
“Ще отслабна бързо за една-две седмици.”

Мда, лятото идва и трябва да се напъхаш някак си в тясната разголена рокличка, която купи наскоро от любимия си магазин. Така че удобно “забравяш” колко вредно е скоростното отслабване.
Защо го правим: неусетно влизаш в порочния кръг, защото намираш за твърде натоварващо да привикнеш към разумно хранене за по-дълго време.
Прескочи капана: около една четвърт от жените прилагат скоростното отслабване. Но 95% от жестоките диети са обречени на провал от самото начало, тъй като веднага след това пак качваш свалените килограми. Бързото вталяване не е добра идея, защото обърква метаболизма ти, което от своя страна ти пречи да запазиш желаното тегло за продължителен период от време. Организмът ти минава на режим “оцеляване” и губиш мускулна маса вместо мазнини. Така че когато започнеш да се храниш отново нормално, бедното ти тяло отчаяно складира мастни запаси, за да се подготви за следващия изненадващ глад, на който би могла да го подложиш.

Системното недоспиване те кара да забравяш, прави те разсеяна и непродуктивна в работата.



Тагове:   казва,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sladkotodjudje
Категория: Хоби
Прочетен: 20208
Постинги: 11
Коментари: 6
Гласове: 19
Архив