Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2007 16:02 - Тънкостите на контрацепцията, които може би изпускаш
Автор: sladkotodjudje Категория: Хоби   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0



Когато става дума за начините да се предпазиш от забременяване, обикновено гинекологът ти цитира няколко азбучни истини и спира дотук. Виж обаче и тези 7 жизненоважни факта, които си остават тъмна Индия за повечето жени. от Нина Стефанова

“Невежеството е блаженство,” беше казал някой.

Ако говорим за контрацепция обаче, нещата, които не знаеш, може да ти донесат сериозни неприятности. Сигурно смяташ, че ако изникнат някакви епохални нововедения, предотвратяващи забременяването, няма начин гинекологът ти да не те осветли по въпроса, нали? Е, той пък от своя страна предполага, че щом не задаваш въпроси, сигурно си знаеш отговорите, или поне онова, което те интересува. Или има такава опашка пред кабинета си, че едва смогва със самия преглед (да не за забравяме и невероятната купчина бумаги, които трябва да попълни).

Все пак ние българките не сме сами в здравното нещастие! В едно световно изследване 33 % от интервюираните са заявили, че годишният им гинекологичен преглед е бил претупан. Здравната консултация в случая обаче се оказва наистина въпрос на живот и смърт!

Виж това:
според англичаните 2/3 от непланираните бременности се случват на жени, които използват контрацептивни методи, обаче или ги прилагат неправилно, или се спират на такива, които не пасват на начина им на живот. За да си сигурна, че знаеш какво правиш, прочети тези седем не-толкова-популярни истини, които сериозно могат да объркат живота ти.

 

1-ва истина
Пак ще си говорим за килограми

По последни данни рискът от провал на противозачатъчните хапчета при жените, които са между 18 и 39 и тежат над 70 килограма, скача на 60 %. Особено ако използват вариантите с ниско съдържание на естроген. Логиката? По-пищните дами имат по-бърз метаболизъм, което означава, че не е изключено да се нуждаят от по-високи дози хормони, за да се предпазят от забременяване. Другото възможно обяснение гласи, че понеже са мастноразтворими, противозачатъчните “се закотвят” в мастните депа, вместо да отидат по “работните си места” – в кръвния поток. Подобни неприятни подводни камъни може да крият и други хормонални методи, като контрацептивната лепенка например (подробно за нея - по-долу). Така че ако стрелката на кантара ти прехвърля 70-тото деление, най-добре се консултирай с гинеколога си за друга стратегия на действие. Евентуални предложения: спирала, или комбинация от противозачатъчни с презервативи за максимална сигурност.

2-ра истина
Един добър стар метод, запратен в незаслужено изгнание

Става въпрос за средство, което е адски ефективно и не се налага непрекъснато да му береш грижата… но като че ли е изпаднало в немилост. На терминологичен език звучи като IUD (буквално: вътрематочно устройство), но всъщност е по-известно като спирала: миниатюрно еластично Т-образно приспособление, което гинекологът поставя вътре в матката ти. По принцип е много добър избор за всяка млада дама с моногамна връзка (защото не предпазва от болести, предавани по полов път).

След като си я поставиш, можеш напълно да забравиш за нея, не предизвиква странични хормонални ефекти и има една от най-високите степени на гарантирана защита: само 1 от 100 жени забременява в разстояние на година. Защо обаче има лоша репутация? Вината е в една несполучлива фабрична марка, спряна от пазара още през 70-те, чиято печална слава явно се помни и до днес. Макар че поводи за притеснения понастоящем няма.

Механизъм на действие:
най-новият вид Mirena снабдява с прогестин вътрешната обвивка на матката, удебелява лигавицата на шийката (т. нар.цервикален мукус) и така пречи на спермата да достигне матката. Можеш да разчиташ на действието на тази спирала пет години.

Другият вид ParaGard е базиран на 2 много ценни природни контрацептивни свойства на медта: парализира частично способността на спермата да плува и пречи на оплодената яйцеклетка да се прикрепи към стената на матката. Срокът на годност на устройството, медна изработка, е 10 години.

Без значение на кой от двата вида ще се спреш, способността ти да забременееш се възстановява веднага след изваждането.

Недостатъци:
самото поставяне може да бъде болезнено, често първите няколко месеца се появява леко кървене и не е изключено засилване на неприятните спазми по време на менструация. Спиралата определено не е подходяща за жени, прекарали възпаления в областта на таза. А понеже може да влоши последиците от бактериални инфекции, като хламидия например, е удачен избор, само ако имаш моногамна връзка и си сигурна, че той няма венерически болести.

3-та тайна
Някои презервативи може да не ти се отразят добре.

Спермицидът nonoxynol-9, с който са покрити много от презервативите, не само че не предпазва от венерически болести, напук на общото мнение, ами на всичкото отгоре може да повиши риска да се заразиш с HIV.

Защо? Спермицидите предпазват от забременяване, като увреждат мембраните на клетките сперма, но те могат на същия принцип да увредят и защитните повърхностни слоеве на маточните клетки. Според специалистите, нанасяйки им вреда, nonoxynol-9 увеличава потенциалния риск да се заразиш с болести, предавани по полов път. Дори в момента в Щатите се обсъжда идеята да се слагат предупредителни надписи на всички изделия, съдържащи спермициди - контрацептивни вагинални кремове и някои видове кондоми.

4-та тайна
Не се налага да чакаш до неделя, за да започнеш опаковката противозачатъчни, след което още месец - за сигурен секс
Твоето магично число е седем. Седмица, след като наченеш опаковката, през която трябва да използвате и “подкрепителен” защитен метод, отделените хормони от препарата вече са в състояние да блокират овулацията ти и следователно сте свободни да правите секс без “предпазител” (ако разбира се, не сте заразени с венерически болести). И независимо какво се твърди в листчето с инструкциите, можеш да стартираш пиенето на хапчетата през абсолютно всеки ден на седмицата. Самите специалисти признават, че посочват неделя единствено за твое улеснение - помни се лесно и спестява неудобството да имаш цикъл през уикенда. Ако вече си на противозачатъчни и искаш да промениш началната дата на менструацията, следващия път, когато стигнеш до “халоснте” хапчета от опаковката, не чакай до неделя, за да отвориш нова опаковка. Започни да вземаш дозата активни хапчета по-рано – през който ден от седмицата си избереш.

5-та тайна
Има и други средства за хормонална контрацепция, освен противозачатъчните хапчета
В момента на пазара се предлагат два сравнително нови метода, които работят на същия принцип като оралните контрацептиви, но може да се окажат дори по-сигурни от тях, най-малкото защото не ти се налага да ги мислиш всеки ден. Това са противозачатъчната лепенка и вагиналният контрацептивен пръстен (NuvaRing).

Първото е лепящ се пластир (около четири сантиметра в диагонал), който носиш в продължение на три седмици върху задните си части, корема, торса или горната част на ръцете, през което време отделя и вкарва в тялото ти през кожата хормони, спиращи овулацията.

NuvaRing е еластичен пръстен, доставящ същите хормони, който обаче поставяш във вагината за три седмици и после го изваждаш (за седем дни), за да настъпи менструация.
Потенциален недостатък: може да предизвика силно вагинално течение и възпаление.

Финална равносметка: ако ги използваш правилно, и контрацептивната лепенката, и пръстенът осигуряват 99% ефективност.

6-та тайна
Шансовете да забременееш, въпреки контрацепцията, са далеч по-високи, отколкото си мислиш

Когато специалисти и производители ти разясняват колко сигурни са хапчетата или кондомите, те всъщност цитират “перфектната” статистика – тоест, ефективността им при стриктна употреба в условия на тестване. За противозачатъчното хапче степента на защита е внушителното над 99 % (което ще рече, че от 100 жени за еднагодина ще забременеят… по-малко от 1), а за презервативите този показател е 97 %. Нивата им на ефективност в “реални условия” обаче падат съответно на 94 % при противозачатъчните и едва 86% при презервативите. Как можеш да изтръгнеш максимума от тези проценти? Ако си на вариант хапче, започни да го пиеш по едно и също време всеки ден – ще ти помогне, ако го съгласуваш с някаква рутинна дейност, сутрешното миене на зъбите например. А ако все пак пропуснеш едно или повече хапчета, прочети внимателно инструкциите на опаковката и ги следвай АБСОЛЮТНО точно. За да се презастраховаш срещу скъсване на презерватива, му нанеси допълнително овлажнител. И, разбира се, го сложи в подходящия момент, за да не се смъкне.

7-ма тайна
Важни ли са цената и “селективността” на хапчето?
Противозачатъчните “ширпотреба” на пръв поглед изглеждат примамливо предложение, защото са с около 60 % по-евтини от марковите си събратя. Но според експертите няма солидни доказателства за тяхната ефективност. Основинят им довод: селективните продукти се подлагат на далеч по-безпощадни тестове и строг контрол на производство. В сравнение с тях, хапчетата за масова употреба дават до 20 % + или – разлика на концентрация в кръвта. Тоест, някои се оказват значително по-слаби, без това да води до спирането им от производство. Означава ли това по-висок риск от забременяване за дамите, които вземат тези хапчета? Иронията е, че никой не знае със сигурност. Сама прецени дали рискът си струва: не забравяй, че за разлика от хапчето за главоболие например, тук единственият начин да разбереш, че не действа, е да забременееш.
Погледни го и от този ъгъл:
няма съмнение, че една нежелана бременност излиза много по-скъпо (да не говорим за моралните щети), отколкото да си платиш малко по-висока цена за маркови контрацептиви и сигурно спокойствие. Не можеш да заделиш повече пари и избираш по-евтините продукти? Задължително ги вземай редовно и в еднакъв час.

ФАКТ! АКО ТЕГЛОТО ТИ Е ДОСТА НАД НОРМАЛНОТО, НЯКОИ МЕТОДИ ЗА КОНТРАЦЕПЦИЯ МОГАТ ДА СЕ ОКАЖАТ НЕВАЛИДНИ!



Тагове:   може,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sladkotodjudje
Категория: Хоби
Прочетен: 20205
Постинги: 11
Коментари: 6
Гласове: 19
Архив